Økonomien i verden nå
December 16, 2015Det er urolig om dagen. Oljeprisen er i fritt fall, det er ukentlige oppsigelser, og nå ser en også store konkurser her i landet. Den norske kronen er på et lavnivå, og renten nærmer seg null i mange land. Mange drar paralleller til finanskrisen i 2008...
Hva skjer egentlig med verden? Kan Bitcoin vise vei mot en bedre finansstruktur i samfunnet og verden? Det er mange som tror det!
Finanskrisen 2008
Norge slapp greit unna finanskrisen den gang, og mange har ikke tatt inn over seg at dette vi ser nå har et helt annet vesen. Den gang var tross alt oljeprisen høy, etter et kortvarig fall, og realøkonomien fungerte. Vi i Norge kunne fortsette omtrent som før.
Det som gikk galt den gangen var forårsaket av en grunnleggende svikt i finansmarkedet. Banker kunne ikke dekke det som var utlånt.
Det ble stilt spørsmål om hva penger egentlig er verdt, når aktørene kunne blåse opp verdier og kreditt til de nivåene de gjorde. Det var på mange måter grunnmuren i økonomien som sprakk. Tilliten til systemet.
Dette fikk så ringvirkninger i alle bransjer i større eller mindre grad.
Finanskrisen 2015?
Denne gangen er det tilgang og etterspørsel på råvarer som er i ubalanse. Da spesielt oljen sin pris, på grunn av OPEC sin steile strategi. I tillegg kommer nye produsentland inn i markedet for fullt, fortrinnsvis Iran og Irak.
På etterspørselssiden er det Kina sin rolle som motor i verdensøkonomien som har bremset opp. Kina var og er fortsatt, men i mindre grad, den største forbrukeren av råvarer i verden.
De fører dessverre også en aggressiv kontrollpolitikk av aksjer og valuta i landet. Dette dekker over mye av det som foregår, og skaper ytterligere uro i markedet. Det spørres om hele Kinas fremgang de siste årene er en megaboble stimulert av Kina sin planøkonomi!
Denne ubalansen i tilgang og etterspørsel av råvarer forplanter seg over i finans- og kredittmarkedet sekundært, og kan ta form av en ny finanskrise. Alt henger sammen.
I utgangspunktet er lave råvarepriser et smøremiddel i verdensøkonomien, men blir prisene for lave bryter dynamikken sammen. Lav pris på energi øker lønnsomheten for de fleste bedrifter i verden, bortsett fra energinæringen og de tilstøtende støtteapparatene da.
For i tillegg til oljeselskapene sliter også oljeservice selvsagt, shipping som transporterer råvarer, alternativ energi som blir ulønnsom, hele land som avhenger av oljeproduksjon og som nevnt banker, meglerhus og aksjonærer som taper penger i konkurser og fraværende avkastning.
Paradoksalt nok vil en for lav energipris kunne velte kredittmarkedet. Den store katastrofen skjer hvis banker og meglerhus går over ende, og drar resten med seg.
For Norge totalt sett er uansett lav oljepris svært negativ!
Bitcoin sin rolle i 2016
Så hva har dette med Bitcoin å gjøre? Samtidig som den tradisjonelle verdensøkonomien har rast, så har Bitcoin gått stikk motsatt vei. Som investering i 2015 har Bitcoin gjort det svært bra!
Èn bitcoin var verdt ca 300 dollar ved årsskiftet, og nå på slutten av året ligger prisen over 450 dollar. Det er en økning på 50%. Ikke verst det.
Prisen har på det laveste dette året vært helt nede i 177 dollar, og det skjedde faktisk allerede i januar måned. Nesten en halvering på 14 dager. Dette viser klart at det er stor risiko, og voldsomme svingninger i Bitcoin ennå. Så dette er ikke noe som anbefales for den jevne småsparer per i dag:)
Se på grafen i figuren under for de 3 siste månedene. I begynnelsen av november hoppet kursen opp fra 320 til 450 dollar på 2-3 dager. Så datt den igjen. Videre ser vi etterpå at kursen krabber mye mer kontrollert opp, og forbi det høyeste nivået igjen. En slak og kraftig vekst.
Det mest gledelige er at frekvensen i handelen er dramatisk forbedret. Se de tette svingningene fra midten av november til i dag. Det er mye mer handel og likviditet i markedet!
Dette lover godt for 2016. Vi vil nok se korreksjoner igjen, men nå har markedet våknet!
Min teori er at mange har begynt å se på Bitcoin som et betydelig alternativ til bankvesenet. Dagens økonomi har store feil og mangler. De ulike landene er politisk styrte, og hele verdensøkonomien opererer som et skip uten kaptein.
Bitcoin løser mange av disse problemene som har ført oss inn i to finanskriser på kort tid!