Hvor vil Bitcoin gå i 2016?
January 06, 2016Da står vi på starten av et nytt år, og det er jo alltid spennende. Hva kommer til å skje med Bitcoin i løpet av 2016? Media og mange eksperter tror dette året blir viktig!
2015 har vært preget av nedtrykt optimisme. Kursutviklingen har vært flat, men miljøet har drevet aktiv utvikling av teknologien og mye investorkapital har funnet veien inn.
Kommer dette til å bli det store året? Gjennombruddet? Eller blir dette nok et mellomår? Dem som lever får se :)
Kursen til Bitcoin
Det er vanskelig å si hva kursen på Bitcoin vil være til neste år på denne tiden. I det siste har Bitcoin vært inne i en lovende stigningstrend. Det har vært mange hopp og korreksjoner underveis, og det vil det helt sikkert bli mer av videre også i 2016.
Hvis vi ser i fra oktober 2015 til nå, og videre ekstrapolerer ut 2016, så er det ikke vanskelig å forestille seg at verdien for Bitcoin vil kunne passere 600 dollar. Dette tilsvarer med dagens kurs ca 5000 norske kroner pr Bitcoin.
Jeg er, når det er sagt, mer optimistisk. Kanskje har jeg drukket Kool-Aid'en, som de sier på amerikansk. Allikevel predikerer jeg at kursen vil havne et sted nærmere 800 dollar, eller for oss i Norge - 6500 kr!
Grunnen til min optimisme er kraften som ligger i viral vekst, og den oppvåkningen vi vil få, ved stadig flere gode nyheter og fremskritt. En skal huske på at potensialet i markedet er kolossalt, og at bare en brøkdel i dag er tatt ut.
Jeg håper dog, at kursen ikke vil vokse noe særlig mer enn det, for da er jeg redd vi raskt beveger oss inn i en ny boblesituasjon. Det er bedre for Bitcoin-økonomien med stabil og trygg vekst, særlig siden Bitcoin skal fungere som penger.
Halvering av gevinst for Minere
I år, nærmere bestemt den 18. juli 2016, vil blokkgevinsten som minerene får bli halvert. Den halveres fra dagens 25 bitcoins pr blokk, til kun 12,5 bitcoins fremover. Utbetalinger skjer som kjent hvert 10. minutt, når hver blokk genereres. En slik halvering av blokkgevinst skjer ca hvert 4. år.
Med dagens gevinst pr blokk har Bitcoin-økonomien en voluminflasjon på drøyt 9%, det vil si at ifjor økte antall bitcoins i omløp med ca 9%.
Inflasjon sier du? Har ikke Bitcoin-økonomien en deflasjon da? Joda, for prisen pr bitcoin stiger til tross for at volumet av bitcoins øker.
Uansett, fra og med juli i år vil denne inflasjonen falle til lave 4% på grunn av nevnte gevinsthalvering. Dette fører til synkende antall nye bitcoins i omløp, og bitcoins blir da "sjeldnere". Dette stimulerer etterspørselen av bitcoins.
Denne halveringen vil helt sikkert føre til at Bitcoin sin verdi øker, og dette vil muligens også insentivere en økning i transaksjonsavgiften. Bortfallet av gevinst pr blokk må jo erstattes på en eller annen måte, slik at minerene skal kunne fortsette den viktige jobben de gjør på en lønnsom måte.
En eventuell økning i verdi pr bitcoin, vil i seg selv også dekke inn lønnsomheten selv om gevinsten halveres. En dobling i pris vil naturlig nok utjevne gevinsthalvering.
Alt henger sammen med alt :)
Blockchain uten Bitcoin?
Det har vært mye snakk om den underliggende teknologien til Bitcoin; det vil si Blockchain. En distribuert database som kan håndtere data på en sikker og tilgjengelig måte. Mange bedrifter vil nå se nærmere på denne løsningen, men altså frikoblet fra Bitcoins.
Lagringsteknologien i Blockchain er egentlig ikke fantastisk og revolusjonerende. Den består banalt nok bare av enkle datablokker, lenket sammen kronologisk. Krypteringen som brukes til å sikre Blockchain, har vært kjent helt tilbake fra 1970-tallet. Så hva dreier alt dette seg om?
Det som er den store nyskapingen med Blockchain, er det distribuerte aspektet ved den. Det at ingen eier den, ingen styrer den og ingen sentral server lagrer den. Det er en database som ingen kontrollerer, den er i mange henseender autonom.
Nyvinningen bunner i en løsning av det gamle "bysantiske generalproblemet". Og det er her det store gullegget ligger. Mye av bragden ligger, må sies, også i en effektiv og elegant implementering av denne løsningen.
Problemet er enkelt forklart:
Hvordan kan flere adskilte generaler på slagmarken vite om en krigsordre er korrekt bare ved hjelp av brevkorrespondanse med de andre generalene? Hva hvis èn eller flere av de andre generalene er uærlige?
Det søkes altså etter en metode som er robust overfor noen få uærlige aktører.
Løsningen for Blockchain forutsetter at det alltid må eksistere et flertall av vennligsinnede noder i nettverket. For så lenge flertallet er ærlige, så vil svindelforsøk og sabotasjer alltid bli utstemt av de ærlige.
Det blir i realiteten ulønnsomt å sabotere nettverket, selv om en er stor nok, for det er i så tilfelle da mye større gevinst i å "mine" ærlig. Et slikt angrep vil bare klare å "svindle" den siste blokken, eller på det meste de to siste! Blokker lengre bak i kjeden er for godt beskyttet. Blir noen så store, at de overskrider 50% av den totale "mining"-styrken, så blir dette lett oppdaget av resten av nettverket uansett.
Teknologien bruker således gulrot i stedet for pisk for å hindre misbruk.
Det andre fantastiske med Blockchain er at Bitcoin, som lagres i den, har antatt pengeverdi. Folk har begynt å behandle Bitcoins som penger, og økonomien får gradvis tillit fra flere og flere.
Så hva står bedrifter igjen med hvis de ønsker å opprette en privat Blockchain uten Bitcoins? Det er et åpent spørsmål, som en sannsynligvis får svar på i 2016.
Jeg tror trenden vil dreie tilbake til Bitcoin sin Blockchain, for det er der økosystemet, brukerene og verdiene ligger.
Får vi se noen killer-apps?
Det er ikke akkurat brukervennlig å anskaffe, lagre og handle med Bitcoins i dag. Dagens økosystem bærer preg av å være ganske lavnivå og hacker-aktig. Det er helt klart ikke noe jeg ville forsøkt å få min mor til å bruke ennå.
Så hva trengs da?
Det er ikke godt å si, men en kan muligens se litt på Vipps, og en kan ta elementer fra mobil nettbank. Gode løsninger må være helt enkle, og de må føles gjenkjennelige for å vinne terreng. Hva med noe innebygget og automatisk i nettleseren? Noe som gjør betaling mulig med et tastetrykk. Det hadde vært noe...
Vil vi få se noe av dette i 2016?
Ja, det tror jeg, men det ferdige folkeproduktet tror jeg ikke kommer på plass helt ennå. Det er snakk om modning her, og infrastrukturen må sementeres først. Den må være ferdigkokt og stabil, før den øverste finpussede flaten, som forbrukerene ser, kan falle på plass.
Godt nytt år, og husk å investere i Bitcoins :)
PS! Vi tar ikke i mot klager fra kunder som glemte å kjøpe Bitcoins i tide ;)