Bitcoin og gull
April 30, 2015Hva kan vi se i krystallkulen for Bitcoin? En ting er sikkert, hele spekteret av meninger er representert. Fra de frelste til de som latterliggjør det hele. Den største gruppen er dog de likegyldige, og de uvitende.
I dag kan Bitcoin fremstå som en valuta som ingen har bruk for. En valuta som synes å skulle konkurrere med kroner og dollar etterhvert. Den har visstnok noen fordeler med at den går på tvers av landegrenser, og den tilbyr en viss anonymisering i prosessen. Men er dette nok? Vil dette virkelig slå an?
Gull er det nærmeste vi kommer en universell merkantil verdi her på jorden. Gull, og andre edle mineraler, har fulgt oss de siste tusen årene som en garantist, og som noe grunnleggende verdifullt. Alle er enige i at gull er verdt noe. Det er fint å se på, og noen liker å pynte seg med det. Det skal nevnes at disse mineralene også har flere tekniske anvendelser.
Uansett, gull er ikke så mye verdt som vi later som det er. Bitcoin hadde en såpass stor korreksjon i fjor at det er riktig å si at en boble brast. I flere kretser snakkes det om at gull også kan være i en boblestruktur. En boble som har bygget seg opp over flere tusen år. Den underliggende verdien til gull er ikke på langt nær så stor som pålydende verdi, og det er kun etterspørsel som driver prisen.
Prisen på gull svinger hele tiden. Men hva svinger den i forhold til? Noe annet mer grunnleggende verdifullt? Og hva er i såfall det?
Grunnen til at gull og andre mineraler har blitt brukt som verdistandard, er dens egenskaper som sjeldenhet, holdbarhet og universell etterspørsel. Det var et naturlig verktøy å bruke i transaksjoner opp gjennom historien. Den aller viktigste egenskapen er allikevel, ingen kan lage gull. Det har ikke stått på forsøk. Historien er full av magiske alkymister, som kan sees på datidens mindre suksessfulle hackere/crackere.
Penger har gjennom hele den dokumenterte historien vært knyttet mot gull. Gullbeholdningen tilsa hvor mye penger en stat kunne utstede. USA løste seg først fra gullstandarden under Vietnamkrigen pga den økonomiske belastningen de hadde da. Siden det, har de fleste land gått over til en økonomi som ikke er fundamentert i gull. Penger blir i dag istedet knyttet til et lands troverdighet, dvs betalingsevne, gjeldsgrad, BNP osv. Dette holder IMF (det internasjonale pengefondet), ratingbyråer og datamaskiner oversikten på. Penger som er fundamentert slik, kalles fiat-penger; fiat betyr på latin 'la det skje'.
Sånn sett har verden allerede tatt steget inn i en virtuell økonomi, så Bitcoin's tilnærming er kanskje bare en fortsettelse av dette?
Etter finanskrisen i 2008 har mange ihvertfall vært kritiske til fiat-økonomien. Virkelige verdier skifter der aldri eier, og stater kan trykke opp penger for å kortsiktig stimulere sin egen økonomi. Det gikk litt over stokk og sten, en periode.
Mange sammenligner Bitcoin med gull. Det nye gullet, i den digitale tidsalder. Bitcoin er mye lettere å håndtere enn gull, det er kryptologisk sikkert, og det kan brukes direkte på internett. Bitcoin har de samme egenskapene som gull: sjeldenhet, holdbarhet og forhåpentligvis etterhvert universell etterspørsel. Og ingen kan heller lage nye Bitcoins uten å 'mine' dem...