Hvor sikkert er Bitcoin?
February 25, 2016Det er mange vinklinger på dette spørsmålet. Dess mer du analyserer det, dess flere vinklinger finner du! De største svakhetene er dog menneskene selv. Det vil si hvordan mennesker bruker teknologien, og hvilke sikkerhetsvaner som utøves.
Den mest diffuse tolkningen av spørsmålet er hvor sikker brukerene føler seg, ofte sterkt sammenhengende med antall skandaler og sikkerhetsbrudd som har blitt omtalt den siste tiden. Og selvfølgelig, også hvor mye bra media skriver om Bitcoin, og hele dets økosystem.
Dette er så klart umulig å tallfeste, men allikevel en viktig faktor.
Hvor sikker er privatnøkkelen din?
Hvor sikker er privatnøkkelen din? Altså det vi kan kalle PIN-koden, og det som gir full tilgang til dine Bitcoins. Din hemmelighet.
Denne må du passe veldig godt på!
Først og fremst så vil jeg understreke at ingen kan regne ut koden din (privatnøkkelen) med utgangspunkt i din Bitcoin-adresse. De som forsøker dette må prøve alle kombinasjoner. Har en tilgang på privatnøkkelen derimot, så kan en lett finne tilhørende adresse. Dette går bare èn vei!
Passer du ikke på nøkkelen din kan andre selvfølgelig stjele den! Det er lett å gjøre, hvis den ligger åpent. Denne problemstillingen sorterer delvis under menneskelig svikt.
Svakheter i operativsystemet eller i Wallet kan være den direkte årsaken, men det er brukeren som må passe på dette som en del av sine sikkerhetsvaner.
Et annet aspekt med hensyn til privatnøkkelen er uavhengig oppdagelse.
Hva hvis noen finner / får den samme nøkkelen som deg ved en tilfeldighet? Det vil si at noen andre, et sted i verden, i løpet av lang nok tid, tilfeldigvis får tildelt den samme nøkkelen som deg.
Eller, kanskje mer skremmende, at noen aktører målrettet, og bredt, forsøker å sjekke et stort antall tilfeldige tall som nøkler ved hjelp av stor datakraft.
Det er veldig lett å verifisere om en gitt adresse har eksisterende saldo...
For begge de to scenarioene kan jeg berolige folk, med at dette i alle praktiske henseender er umulig. Antallet kombinasjoner er veldig mye større enn antall sandkorn på jorden. Sjansen for å påtreffe samme kombinasjon i hele universets levealder er forsvinnende liten. Vi opererer med så mange kombinasjoner ( 2160 ) at tallene slutter å gi mening for mennesker...
2160 = 1,461,501,637,330,902,918,203,684,832,716,283,019,655,932,542,976
Illustrerende "fun fact":
Hvor sikker er Blockchain?
Når det kommer til Blockchain, og selve regnskapet i Bitcoin-økonomien, så er den beskyttet på en lignende måte. Så spørsmålet er, hvor trygge er dataene som holder orden i de allerede utførte transaksjonene i verden?
Blockchain er beskyttet litt annerledes enn privatnøkkelen, fordi her ønsker en jo at noen skal klare å løse utregningen, og finne nye blokker regelmessig.
Selve den matematiske "jobben" som minerene gjør er nøye tilpasset hvor mange som jobber med problemet til enhver tid. Dersom vanskelighetsgraden hadde vært satt til maks, så ville ingen funnet nye blokker!
Vanskelighetsgraden er finjustert slik at det normalt tar ca 10 minutter for noen i verden å lage en ny blokk. Dette er statistikk, så det kan for enkeltblokker gå fortere, eller det kan innimellom ta lenger tid.
For å "bryte seg inn" i selve Blockchain, og fritt fabrikkere blokker, må vedkommende ha mer enn 50% av regnekraften i verden for å komme noen vei. En kan selvsagt med en mindre andel av regnekraft lage mange blokker, men falske blokker passerer ikke sjekken til flertallet av minerene.
Veldig store aktører hadde uansett blitt oppdaget, og tiltak hadde blitt iverksatt. Dette hadde forståelig nok utgjort et veldig stort problem for tankegangen bak et distribuert nettverk.
Den siste blokken er alltid mest sårbar, og det er derfor en ofte venter 3-6 blokker (bekreftelser), før en sier at transaksjonen er sikkert lagret. Hver blokk som kommer etter en gitt blokk dobler sikkerheten for denne.
Et eventuelt "innbrudd" i en blokk krever at en må løse alle blokkene som kommer etter den òg, mens en samtidig må holde tritt med at kjeden vokser hvert 10. minutt. Et regelrett kappløp.
Så her ser dere at minerene gjør en svært viktig jobb med å holde oppe vanskelighetsgraden, og dermed gjøre det umulig for enkeltaktører å kapre nettverket.